Followers

Thursday, February 16, 2012

Shopping Online

Asslamualaikum semua... Semoga dalam limpahan rahmat dan kasih sayang daripada Allah S.W.T hendaknya. Pejam celik pejam celik kita dah mula menghampiri penghujung bulan Februari... Baru-Baru ini kita digempar dengan beberapa kes penipuan dalam perniagaan online. Business online ni bukannya kita tak boleh percaya. Tapi bila dah percaya sengat macam tu lah jadinya. Beli handphone dapat lesung batu. Beli iphone dapat komik cina.

Muala-mula dulu, aku sukar nak percaya pasal benda-benda macam ni. Aku juga ada beberapa kali kena. Tapi idak le beli handphone dapat kalendar ke. Cuma barang tu dah nampak lama dan buruk. Tidak seperti dalam gambar. semenjak itu aku dah mula kurang minat dengan bisness online ni.

Tapi ada satu kakak ni yang aku kenal menerusi Facebook. Dia juga involved ngn bisness online ni. Mula-mula aku kurang sikit, tapi lama-lama teruja melihat barang yang beliau jual. lebih murah dari harga pasaran malahan qualitinya lebih baik. Maka aku cuba membeli dan Alhamdulillah, aku dapat barang ayng aku pesan dan bukannya lesung batu. hehehe.

Apa keistimewaannnya membeli secara online ni? Kita tak perlu susah payah berjalan dari satu kedai ke satu kedai untuk mencari. Duduk menghadap PC jer kita dah boleh buat survey. Malahan barang yang kita pesan terus sampai ke rumah.

Ironismya bila kes-kes penipuan macam ni terjadi, ia bakal menjejaskan nama baik bisness online itu sendiri. Malahan rasa kurang yakin dan was-was terhadap penjual semakin meningkat. Tak kurang juga yang menipu dari segi kualiti barang. Borak bagai; kata barang replika, authentic dan sebagainya, walhal made in china yg berkualiti rendah jer.

Bagi mereka yang suka membeli belah secara online, berhati-hatilah. jangan mudah terpedaya. Kenali penjual terlebih dahulu, siasat testimonial pembeli yang telah mnembeli baru kita membuat keputusan...

2 comments:

Sky Before Pinky said...

shopping online ni ada +ve dan -ve nye...kan..+ve = senang tak payah g kedai..semua di hujung jari..ehehe.

-ve = macam yg ditulis kat atas tu...

Anna said...

agreed...few time beli online ada yg ok..ada yg kureng ok. Cuma idakler beli barang2 mahal cam iphone dan sewaktu..salunya baju tshirt anak2..dan sesekali handbag 7star..kalu bagus, takde hal nak terus beli online..kalau kureng..sampai mati ku avoid nak beli lagi dari dia..sorilah kan..patut kena berlaku jujur barulah berkat kan. Pelanggan for sure come back beli lagi kalau kualitinya, servisnya bagus..tak gitu..