Followers

Wednesday, May 11, 2011

Hidup Ini Mudah Kalau Kita Sentiasa Permudahkannya.

Assalamualaikum... Semoga pembaca semua dalam limpahan rahmat dan kasih sayang daripada Allah S.W.T. Amacam hari ni? Berbahang dan panas lagi? Normallah kalau cuaca panas-panas sikit dan berbahang. Kat 'sana' mungkin lagi panas keadaanya bergantung pada amalan masing-masing. Anggaplah ini sebagai satu preparation kita kan... ;-)

Baru-baru ini kerja-kerja aku menjadi bertambat rumit. Lebih-lebih lagi permohonan bagi pembatalan peserta MM2H yang tidak lengkap. Sebagai contoh Fix Deposit yang dinyatakan tiada endorsement stament MM2H Programme. Maka terpaksalah berhubung dengan bank pula bagi mendapatkan kepastian. Nampak mudah. tapi sebenarnya sangat merumitkan dan merensakan aku. Lebih-lebih lagi kalau jenis bank yang tak mahu beri kerjasama. Jenis yang tolak sana tolak sini. Azab!

Jadi, ketika masa lunch hour tadi, aku terlihat kelibat teman sepejabat sedang memfotokopi passport participant. Lantas aku bertanya untuk termination ke? Dia kata bukan. Lepas tu dia tanya aku, Kalau termination kenapa? Kau nak handle sendiri ke? Aku jawab yer... Sebabnya aku dah tak larat lagi nak menghadapi karenah-karenah participants yang nak buat pembatalan tapi dokumen tak lengkap. Lepas tu dah siap, tak reti-reti pula nak datang mengambil. Aku nak incharge sendiri bahagian depan untuk termination bagi memudahkan kerja-kerja aku kat belakang karang. Kali ini aku akan tanya juga nak datang ambil atau hantar menggunakan pos. Kalau datang ambil sendiri, tempoh 3 hari berkerja sahaja diberikan. Selepas tu surat tu akan dilupuskan. Nasib kau lah kan. Datang meroyan-royan nak cepat. Dah aku wat cepat. tak datang pula nak ambil.

Ada satu kes aku ingat lagi. Participants dari Korea. Mereka nak buat termination melalui ejen mereka. Puas seorang akak ni bagi explaination tapi tak faham-faham gak dokumen yang diperlukan dan tidak diperlukan. Akak tu terus cari aku. Aku apa lagi, membahanglah sekejap. Aku cakap dokumen dia tak lengkap. Aku perlukan itu, aku perlukan ini. Kalau tak, aku tak dapat nak isu kan surat. Lepas tu ejen tu tetap berkeras nak guna cara dia (guna surat approval dari JIM jer). Aku cakap tegas dan tepat. Aku perlukan benda itu, perlukan ini untuk buat termination. kalau bagi tu jer, aku letak kat tepi meja aku jer. Dia diam, lepas tu angguk bersetuju.

Benda-benda ni semua nampak remeh tapi sebenarnya memudahkan kerja kami untuk menyelesaikan masalah anda. Kalau dokumen tak lengkap, macam mana kami nak proses? Aku berasa pelik dengan sesetengah participants ni. Masa nak masuk Malaysia bukan main meroyan. Sangup buat itu, sanggup buat ini. Sanggup sediakan itu, sanggup sediakan ini. Ada yang sanggup kira pendapatan insurans, pendapatan sewa rumah nak mencukupkan syarat; "mesti ada aset cair or simpanan tetap bernilai RM300K".

Sebenarnya nak masuk Malaysia ni prosudernya lagi seksa. Kena sediakan surat akuan nikah. Lepas tu kena diterjemahkan dalam Bahasa Inggeris pula dan melalui penterjemah yang diperakui keterrorannya dalam menterjemah serta diperakui valid oleh pesuruhjaya sumpah terjemahannya itu. Mudah ke senang? Tu baru surat nikah. Belum lagi surat perakuan jenayah dari negara mereka sendiri. Tu pun kena diterjemahkan juga. Itu belum lagi kena ada pendapatan tetap sebulan minima RM10K, Simpanan tetap atau aset cair mencecahRM300K. Belum lagi kena sediakan simpanan tetap kat bank di Malaysia sekitar RM150K. Amacam? Mudah ke senang? Nak wat termination cuma perlukan salinan passport muka depan, Salinan SVP MM2H, tiket flight pulang ke negara participants, salinan Fix Deposit dan surat approval JIM. Itu jer. Dan tidak perlu diterjemahkan.

Sepanjang aku kat sini yang dah menyediakan surat yang hampir mencecah ratusan, Alhamdulillah belum lagi menimbulkan masalah yang kronik sehingga bos nak melaung nama aku pun naik muak. Setakat ni cuma satu grammatical error dan satu surat withdrawal yang aku tersilap nak mention harga rumah... Jadi aku tak nak nama aku jadi buruk gara-gara benda macam diatas; permohonan pembatalan yang tidak lengkap.

Jadi, penyediaan dokumen itu semua memudahkan kerja kami untuk mempercepatkan proses yang dipohon bukannya menyusahkan anda.

Hidup ini mudah kalau kita sentiasa permudahkannya.

2 comments:

Anna said...

Setuju..benda yg mudah usah dirumitkan..menda yg rumit pulak usah ditambahkan kerumitan..bak kata org usah memudahkan yg susah..usah menyusahkan yg mudah...
kan..

atty's said...

kty setuju sgt..kalau kita pandang semua positif insyallah positif lah jadiknya

happy belated besday syuq..semoga syuq dimurahkan rezeki dan sihat selalu amin