Followers

Thursday, September 15, 2011

Kifarah 9 Syawal...

Assalamualaikum semua... Semoga dalam limpahan rahmat dan kasih sayang daripada Allah S.W.T hendaknya. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin... Hehehe

Cerita ini berlaku hampir seminggu yang lalu. Ketika tu aku mahu pulang dari kerja. Sebelum melintas jalan, memang aku dah pastikan tiada kenderaan yang akan melintas. Aku memang yakin betul, memang tiada kenderaan yang akan melintas. Tapi memang malang tidak berbau. Ketika aku mahu melintas jalan, ketika itulah sebuah kenderaan pacuan empat roda datang. Nasib aku sempat melentikkan badan aku sikit dan cuma kaki aku sahaja yang digilis kenderaan terbabit.

Terkesima, terpana... Tak tahu aku nak gambarkan macam mana keadaan masa itu. Kaki rasa kebas, ngilu dan perit. Berdenyut-denyut. tapi aku gagahkan diri melangkah ke seberang jalan. takdir Allah sebuah bas berhenti untuk mengambil penumpang. Maka aku naik bas tu terus ke Hospital Putrajaya. Aku tak terfikir untuk menghubungi sesiapa untuk meminta bantuan. Yang terlintas difikiran aku hanya abang aku yang sorang tu. Dia pula sibuk menguruskan anak-anaknya. Tak perlah... Aku sudah biasa bergerak sendiri.

Sampai di Hospital Putrajaya aku terus dirujuk ke Laige Room (betul ke ejaan aku). Kat situ aku diperiksa dengan teliti untuk menentukan tahap kecederaan aku. Alhamdulillah menurutkan pengiraan Penolong Pegawai Perubatan tu, paling kritikal pun tulang aku retak jer... Aku dah mula risau... Beliau menawarkan suntikan pain killer untuk melegakan kesakitan aku. Aku menolak. Sebab aku takut selepas tu aku langsung kehilangan deria rasa kaki aku. Sekurang-kurangnya bila aku menapak berjalan, aku masih lagi dapat merasa sakit dan aku yakin kaki aku masih lagi berfungsi.

Aku sedia maklum tahap perkhidmatan hospital kerajaan semenjak kejadian di PPUM dulu. Jadi aku langsung dah tak heran. Tapi Alhamdulillah... Perkhidmatan yang diberikan memuaskan dan mesra pelanggan. Jururawat, Doktor dan Pembantu Perubatan mesra pesakit berbanding PPUM.

Ketika inilah aku baru mengenali siapa kawan dan siapa lawan. Tanpa disangka-sangka, kawan-kawan tempat kerja aku datang menjengah selepas menerima khabar. Mereka inilah yang mengusung aku kesana-kemari; masuk bilik doktor, pergi x-ray dan sebagainya. Terima kasih banyak-banyak zaza, hanim, nisa, reha dan izah. Memang aku betul-betul tak sangka... Dan orang yang aku harapkan... Entahlah...

Lebih kurang selepas Isyak, abang aku pula datang mengambil alih tempat kawan-kawan aku ni. Dua kali aku di X-Ray bagi memastikan keadaan tulang kaki aku tiada keretakan mahupun patah. Alhamdulillah doktor kata cuma otot dan urat membengkak. Doktor pun hairan sebenarnya, Mengikut pengamatan mereka dan berdasarkan cerita aku tentang kejadian tu terjadi, mereka yakin tulang aku retak. Bagi aku itu semua kuasa Allah.

Alhamdulillah... Selepas hampir tujuh jam aku disitu aku dibenarkan pulang. Terima kasih buat abang dan kakakku yang menumpangkan aku tidur dan berehat beserta menjaga makan minum aku. Terima kasih buat staff Hospital Putrajaya kerana berjaya membuktikan korang mampu memberikan perkhidmatan yang terbaik pada pesakit tanpa membentak-bentak. Syabas! (PPUM you should learn!). Buat kawan-kawan office aku, Terima kasih tidak terhingga... Jasa kalian tak mungkin dapat aku balas. Masih terbayang dimata aku, zaza yang bertubuh kecil tu cuba menolak aku menggunakan kerusi roda sehabis daya...

Aku anggap kajadian ini sebagai satu kifarah buat aku... Alhamdulillah aku dah boleh berjalan semula cuma tidak lagi sesempurna dulu. Masih lagi terasa sakit bila menapak.

2 comments:

Miss Izah Mohamed said...

sama-sama la syuk... ape gune kawan kan.. ehehe

NAMA SAYA ADI said...

mak mengagis baca jah