Followers

Friday, July 23, 2010

Kemaruk

Salam semua... Salam petang Jumaat yang hening nan indah. Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan oleh Allah segala urusan yang tidak berkenan dihati. Tak mahu lagi bercerita pasal benda-benda yang tak sepatutnya. Aku mampu menerimanya dengan berlapang dada, jauh dari sifat aku yang sebenar yang suka memberontak.

Kamu semua pernah taksub dengan sesuatu perkara? Contohnya macam taksub mengumpul keychain. Pantang je jumpa keychain pelik, mesti beli... Taksub dengan cerita atau drama di televisyen. Kalau terlepas satu episod macam tak senang duduk... Pernah ke kamu semua mengalaminya?

Aku dulu terlalu taksub dengan cerita Harry Potter. Sanggup berebut nak membeli Deathly Hallows masa mula-mula release kat pasaran Malaysia. Semua siri buku Harry Potter aku memilikinya. Begitu juga dengan koleksi filemnya.

Masa berlalu... Aku masih lagi meminati Harry Potter. Masih menanti filem terakhirnya menjengah panggung wayang Malaysia. Taksub menonton trailernya. Tapi tidak sekemaruk dulu. Sekarang perhatian aku teralih. Aku teruja dengan kisah percintaan manusia dengan pontianak diserikan lagi dengan kehadiran serigala jadian... Cukup teruja

Aku hampir selesai menghabiskan Eclipse... Aku mengambil masa yang terlalu lama membaca buku berbanding dengan manusia biasa... (ha ha ha. Berangan jadi pontianak ke?). Makan masa berhari-hari. Malah boleh jadi berminggu-minggu kerana aku terlalu sangat menyelami kedalam jalan ceritanya... (tak kiralah buku apa)

Dalam kebosanan aku menghabiskan shift sehingga pukul 8.00pm semalam, aku google pasal Breaking Dawn, siri terakhir Twilight. Manalah tahu kalau aku terserempak dengan trailer filem tu. Aku menemui maklumat yang lain, yang membuat nafsu aku teruja ketahap taksub. Lepas kerja, aku terus ke Mid Valley. Cari ATM Machine, keluarkan duit, masuk MPH terus rembat Breaking Dawn yang hanya tinggal beberapa naskah lagi. Tak menyempat, aku terus buka pembalutnya dan mencari maklumat-maklumat yang tertentu... Menakjubkan. Aku sendiri pun terkedu.

Kalau kamu semua baca entry aku yang sebelum ini, aku langsung tak ambil kisah pasal siri twilight ni. Bagi aku, siri ni serupa dengan kisah cinta remaja ala fairy tales dan bukanlah sesuatu yang aku sukai dan gemari... Tapi aku silap. Ceritanya lebih daripada itu. Sangat berbeza antara filem dan buku. Dalam buku, olahan, garapan dan penceritaannya mampu membuat aku menahan berak untuk beberapa minit lagi. he he he. Aku tak lah kata filemnya tak best. Kalau tak best masakan aku sanggup menontonnya sehingga dua kali. Cuma kurang menyengat berbanding buku.

Itu semua selera masing-masing. Tak semua menyukainya. Aku pun sebegitu. Tapi itu dulu :-)

7 comments:

Sya Syazana said...

kemaruk cinta tadek? haha

fairuz said...

alamak promosi lagi tu.. aku xpernah tgk twillight pon apalg sambungan2 lain.. hehe. nti klu smpi seru baru nak tgk

Lya Colours said...

saya pon x pernah tgk twilight

kak ina kl said...

nasib baiklah akak tak layan cerita pontianak ni..akak layan novel melayu ajer..

Softtouch [Hanim] said...

muza pun layan novel melayu jer ..taksub pd warna pink boleh tak?he he he

SyuQ said...

sya syazana:
kemaruk cinta??? minta dijauhkan...


fairuz:
alamak fairuz. aku bkn promote daaa. tp mmg aku suka cite n novel dia. aku rasa ko patut tgk aar. ko kan kdg2 angau2 sket. ha ha ha


Lya Colours:
pergi cpt tgk. cr yg cetak rompak punya pun x per. x rugi :-)


kak ina KL:
he he he. sy layan yg melayu punya la kak. tu psl mereng sket ni.


muza aka hanim:
muza, try baca twilight versi melayu. syuq pun baca yg melayu punya. best...
taksub pada perfume... blh x. he he he

Cik Wanie said...

taksub pada perfurm?
yg tue mmg sy tahu,
sbb tanya apa saja tentang perfurm,
comfirm awk bole jawab ngn cepat,
awk mmg hebat...
hihihi:)

owh skg nie,
awk jatuh cinta ngn keychain plak yer,
hihihi:)