Followers

Monday, January 25, 2010

jengkel n mual

menjengkelkan...
tu la 1st perception yang mula2 aku rasa bila masuk dalam blog ni
http://beritamuslim.wordpress.com/
http://islamexpose.blogspot.com/

memualkan...
bila aku mula baca satu persatu


apa hak mereka nak menghina agama orang lain, anutan dan ajaran orang lain?
apa yang mereka tau pasal islam?
pernah mereka ini menyelami islam?
pernah mereka ini mendalami islam?

apa yang mereka tau pasal muslim?
apa yang mereka tau pasal nabi muhammad?

pernah mereka dengar pasal rukun islam, rukun iman?
pernah mereka mendalaminya?

pernah mereka bersolat?
pernah mereka berpuasa?
pernah mereka berzakat?
pernah mereka membaca Al-Quran? dan mendalami maksudnya?


kalau mereka tak tahu atau tidak mengetahui perkara2 diatas, sekadar bercakap sahaja, mereka tidak layak mengutuk orang2 islam hatta agama lain sekali pon. sebab mereka tidak mengamalkannya, tidak mengkajinya, tidak mendalaminya. mereka tu hanya nothing... mereka tu cuma manusia yang bodoh, bahlul yang bercakap sesuatu yang mereka sendiri tak pasti kesahihannya...

p/s: mohon maaf kalau coretan aku kali menyentuh sensitiviti keagamaan.

2 comments:

noor afzan said...

sayapun ada dapat email pasal ni dan dah tgk pun..
mmg mereka ni 'kejam' dalam memulis..

SyuQ said...

betul
dorang ni mencaci agama lain tanpa menyelami kandungan ajaran agama itu sendiri

mana boleh mcm tu. kalau kita nak wat research n mengeluarkan fakta atau sesuatu kenyataan, kita kena mengkajinya terlebih dahulu. bukan main hentam jer. lebih2 lagi menyentuh sensitiviti org lain...