Followers

Wednesday, December 30, 2009

Academic Visit 2009 Bangkok: Day 4

Damnoen Saduak Floating Market (Klong Lat Phli)

lepas sarapan n seawal jam 7.30am waktu thailand. kami berangkat menuju ke ladplee. hari ni x der visit. free and easy. so destinasi kami hari tu adalah menziarahi Damnoen Saduak floating market (Klong Lat Phli). dalam perjalanan ke sana yang memakan masa hampir 1 jam 45 minit, banyak benda yang aku lihat. antaranya ialah ladang garam. korang pernah dengor ladang garam? x percaya? lihat gambar di bawah

Ladang Garam :-)

seriously, mula2 aku tertipu gak... ngn excitednya aku ingat tu sawah bendang... lebih kurang pukul 9.00am lebih waktu thai, kami sampai ke Damnoen Saduak Floating Market (Klong Lat Phli). dengan menggunakan dua buah sampan kami menyusuri sungai menjelajah pasar Damnoen Saduak


bergaya di floating market


atas sampan. dr hadapan ke belakang: kak aida, zura, che wan, aku n azreen


tu dia... atas air pon boley jamm


floating market. bak kata zura "x der kat Malaysia. tp orang Malaysia ada kat sana"


Rose Garden, Thai Village

without lunch, kami terus bergerak ke rose garden. thai village menjadi destinasi pilihan kami. kat sana kami dapat menyaksikan chang show (show gajah) n historical of thai show. hurm... dia punya style sama cam taman mini malaysia n taman budaya sarawak

bergambar atas tasik. teka mana satu aku? :-)


posing ngn benda alah ni. credit to jim yg sudi meminjamkan topinya kat aku. he he he


berangan seketika jd org thai. from left che wan, kak aida, aku, mus, azreen n zura comey


after the show. gambar ni diambil selepas show historical of thai bersama pasangan pengantin thai

lebih kurang jam 5.00pm lebih waktu thai, kami berangkat pulang ke villa tuk berehat.


Traditional Thai Puppet Theater n Suan Lum Night Bazaar

around 7.15pm waktu thai, we already arrived at traditional puppet theater. kat sini kami dibawa menyaksikan persembahan puppet dari negara thai yg diiktiraf dunia. ceritanya kali ni bertajuk Birth of Ganesha



posing sebentar sebelum show bermula

tamat jer puppet show, apa lagik... kita orang terus serbu suan lum night bazaar. perabih baht. aku da tak tau nak beli apa bila melihat dr.dang, zura, che wan, kak aida, azreen membeli barang. perggghhh!!! x terucap ngn kata-kata. si jim ngan farabi as a taiko yang bargain barang kaw2 punya.

lebih kurang setengah jam sebelum midnight, kami berangkat pulang ke villa n bersiap-siap packing barang sebab esoknya da nak check out sambil meneruskan agenda lawatan seterusnya.

lepas packing barang, seperti kebiasaanya, seperti malam sebelumnya, kami turun ke swimming pool tuk makan. time2 macam ni, maggi pon sedap.

5 comments:

atty's said...

ladang garam rupanya ye ..mcm bendang..kalo sekali tgk ..

rani said...

tak aci ko dpt gi thailand..aku bile? :( sedih :( ape2 pun gmbr kat floating market tu nice :)

SyuQ said...

kak atty:
tu la pslnya kak. sy excited 1st time nampak sawah kat thai. sampai kena gelak. tp rupanya ladang garam n org kat sana jual garam cam jual beras

rani:
he he he. tq.

Softtouch [Hanim] said...

bestnye syuq..smbil blaja boleh melancong....atas air pun boleh jem...unik tol...

SyuQ said...

Hanim:
rezeki n nikmat dr Allah. tu la psl. atas air boley jem. bukan atas jalan jer. he he he