Followers

Tuesday, December 22, 2009

Academic Visit 2009 Bangkok: National Library of Thailand

seawal pagi, kami semua da bangun dan bersarapan serta bersiap sedia tuk visit yang pertama. National Library of Thailand.

pagi-pagi lagi da makan tomyam. sedap wooo tomyam dia


lebih kurang jam 9.00am waktu thailand, kami sampai ke National Library of Thailand and dibawa masuk ke bilik mesyuarat serta diberi taklimat oleh librarian yg bertugas.

lebih kurang sama ngn National Library of Malaysia, mereka juga menggunakan DDC (Dewey Decimal Classification) tuk dorang mengkelaskan material dorang.

Inside National Library of Thailand


National library dorang share ngn dorangnya archive collection. n divided into beberapa library cam King Rama IX Commerative Library, Princess Sirindhora Music Library, King Vijaravudh Memorial Hall dan sebagainya yang setiap satunya mempunyai nilai yang sendiri dan pengkhususan koleksi yang tersendiri

salah satu koleksi didalam King Vijaravudh Memorial Hall yang berusia melebih 500 tahun


antara koleksi Putera Raja yang terdapat di King Rama IX Commerative Library


para delegasi

4 comments:

Softtouch [Hanim] said...

pg2 dah makan tom yam..haruslah sedap syuq..dah asal usulnya kat situ..yg kat kl ni tom yam celup..he he he

atty's said...

pekat nampak tomyamnya ..cam sedap jew..

kemas nya library ..

Asu said...

bestnya syuq pi thailand..mcmana dpt sponsor eh?nak propose jugak la visit mcm tu with classmates..nest2

SyuQ said...

hanim:
tu la pasal. tom yam tu tambah sampai 2 kali. sedap sgt...

kak atty:
tom yamnya memang sedap. mmg x der rasa mcm tu kat malaysia

mana x kemas librarynya. dorang tau kitaorg nak dtg. tu psl la kemas giler. he he he

asu:
x sure la mcm ner dorang wat. tp byk prosuder. cam leceh. tp kan fakulti kita every ada visit. library science ni rajin wat visit. 2007 dulu g singapore. 2008 g indonesia n 2009 g thailand. n dengor citer next year dorang nak g australia n maybe library of congress :-)