Followers

Friday, June 18, 2010

Jom Jalan-Jalan!

Tinggal sehari lagi. Rasa tak sabar dan gemuruh. Semua bercampur. Aku belum pernah travel backpack seorang diri. Biasanya mesti berdua atau beramai-ramai. Kalau naik flight dulu-duluan, kat sana mesti dah ada orang yang tunggu. Beza flight pun dalam masa satu jam macam tu sahaja. Tak pun pergi saing sekali. Kali ini kena jalan duluan, stay sengsorang semalam. Takper lah... Masih kat Malaysia lagi.

Dah lama aku tak buat kerja gila macam ni. Kali terakhir dua tahun lepas. Destinasi; Kuching, Sarawak dan Langkawi. Kali ni Labuan jadi pilihan. Kenapa Labuan? Jangan ditanya. Susah nak dapat jalan-jalan pakej percuma ni. he he he

Sebenarnya, abang aku yang sorang tu ada kursus di Labuan. Kebetulan Kakak aku tak dapat ikut sebab Dania baru berumur 9 bulan. Kebiasaannya sama ada Kakak aku atau aku yang ikut pergi. Dulu masa zaman belajar, keraplah juga. Tapi bila sudah bekerja ni, terasa malas pula. Tapi bila disebut Labuan dan Kakak aku pula tak dapat ikut, aku apa lagi. Muah ha ha. Pakej jalan-jalan percuma!. Hotel 3 bintang ngn makan dan minum sekali! Takkan nak tolak kot. Tinggal sediakan duit belanja dan tiket flight jer. Hotel penginapan, tumpang abang aku jer. Jadi, aku cubalah nasib minta cuti. Memang rezeki aku, cuti aku diluluskan. Senyum sampai ketelinga...

Bila dah beli tiket flight, masalah lain pula timbul. Abang aku yang dijangka saing dengan aku sekali, rupanya bertolak lewat sehari. Punyalah risau dan gelabahnya beliau, serupa macam Ayah aku. Kalut memikirkan macam mana dan dimana aku nak tinggal sebab aku tak boleh check in hotel tanpa beliau. Salah satu ayat yang beliau sebut yang aku tak boleh lupa; "takkanlah kamu nak tidur kat masjid, zaki...?". ha ha ha. Gelak guling-guling aku. Nasib aku pantas bertindak ketika itu, hari tu juga aku dapat tempah hotel budget untuk semalam sebagai tempat untuk transit menunggu kedatangan beliau. Itu pun masih menjadi kerisauan beliau lagi, risau dan takut hotel budget yang aku tempah tu tempat tumpuan pelacur. Ha ha ha. Bila aku terangkan hotel budget yang aku pilih ni tersenarai dalam Perbadanan Labuan dan termasuk sekali ngan Sheraton Hotel, barulah Abang aku ni lega mendengarnya.

Ada ke sesiapa yang sudah pergi kesana? Ceritalah sedikit apa tempat menarik disana?

7 comments:

Softtouch [Hanim] said...

bestnya xpernah pg lah syuq..hepy holiday..

sizukaDeboss said...

whooooot.syoknye asek pegi bercuti.free tu bonus.terbaek!:D

Cik Wanie said...

amboi nak ke LABUAN yer,
mesti best kan,
tambah plak pegi ngn abg kan,
huhuhuhu......

apapun HAPPY HOLIDAY:)
smile alwaz

atty's said...

beshnya syuq..kty pun risau je dgr otel baget ..hehhee..harap tade apa ye..

@xiM said...

salam..:)

Sky Before Pinky said...

owh..nak p Labuan.. brape hari eak.. hehe..jangan lupe ole2.. tau.. ngehehe..

selamat bercuti.. ^_^

kak ina kl said...

salam...berhati-hati yer..semuga selamat pergi dan selamat balik...beli ole byk-byk yer..